“Olen oppinut että ihmiset unohtavat mitä sanoit, he unohtavat mitä teit, mutta he eivät ikinä unohda mitä sait heidät tuntemaan.”
Brändäyksestä puhutaan usein visuaalisena ilmeenä, markkinointistrategiana tai logon muodossa. Mutta yhä useammin brändin menestys ei perustu näyttävyyteen, se perustuu inhimillisyyteen.
Tänä päivänä voittava brändi ei ole vain tunnistettava. Se on aidosti kiinnostunut asiakkaistaan, toimii arvojensa mukaan ja uskaltaa kohdata ihmiset ihmisinä. Ja juuri siksi se jää mieleen ja sydämiin.

Miksi tämä on minulle tärkeää?
Olen Tapio Unto ja yli 30 vuoden matkallani markkinoinnin, myynnin ja brändäyksen maailmassa yksi asia on ollut pysyvää; usko siihen, että talouskasvu ei synny pelkistä luvuista vaan oivalluksista, jotka kumpuavat ihmisistä, heidän tavastaan nähdä maailma ja tehdä valintoja.
Olen oppinut löytämään eri toimialojen ja yritysten ytimen, jota joku sieluksikin kutsuu. Jota ei löydy strategiadokumenteista eikä tekoälyn syövereistä, vaan kyvystä vastata kysymykseen: Miksi jotkut ihmiset elävät elämänsä ja toiset vain ovat olemassa, mistä se johtuu?
Juuri tämän ymmärryksen ympärille olen rakentanut Oivallus Oy:n. Ja tästä syntyi myös Oivallusjohtajuuden ajatus päätöksenteosta, joka ei tyydy itsestään selviin vastauksiin, vaan etsii syvyyttä, merkitystä ja yhteyttä. Päätöksistä, joissa yhdistyvät luovuus, ihmisymmärrys ja rohkeus katsoa pidemmälle.
Vahvasti uskon, että aito kiinnostus ja halu auttaa ihmisiä eteenpäin on tärkein asia brändityön onnistumisessa. Kun kohtaaminen on rehellinen, ei tarvitse esittää. Ja juuri silloin syntyy myös brändi, joka elää ja hengittää ihmisten mukana – koska se on rakennettu selkeän tarkoituksen varaan.
Mitä tarkoittaa brändi, joka välittää?
Brändi, joka välittää, on paljon enemmän kuin yrityksen mainosviesti. Se on yritys, joka:
- kuuntelee asiakkaitaan ja ottaa palautteen tosissaan,
- kertoo tarinansa rehellisesti ja läpinäkyvästi,
- kohtelee työntekijöitään ja yhteistyökumppaneitaan kunnioituksella,
- toimii johdonmukaisesti, myös silloin, kun kukaan ei katso.
Tämä ei ole vain ihanteellinen ajatus, se on täysin mahdollista, ja olen saanut olla mukana rakentamassa tällaisia brändejä useissa suomalaisissa yrityksissä.
Inhimillisyys on kilpailuetu – erityisesti pk-yrityksille
Pk-yrityksillä on ainutlaatuinen mahdollisuus kohdata asiakkaat ilman välikäsiä ja rakentaa suhdetta, jossa ei vain osteta, vaan kohdataan.
Oivalluksessa uskomme, että pienilläkin resursseilla voi rakentaa brändin, joka aidosti koskettaa. Kun brändi puhuu samaa kieltä kuin asiakas, kun se uskaltaa olla inhimillinen, epätäydellinen ja rehellinen. Niin syntyy jotain, mitä ei voi ostaa: luottamusta.
Välittäminen on tekoja
Brändi, joka välittää, näkyy arjessa:
- Asiakaspalautteeseen vastataan ihmiseltä ihmiselle.
- Tarinat eivät ole mainostoimistossa keksittyjä, vaan todellisia kokemuksia.
- Jokainen pakkaus, tuote, palvelu tai kohtaaminen kertoo jotain arvokkaampaa kuin vain hinnan.
Me Oivalluksessa tuemme brändejä, jotka haluavat kehittyä sisältä ulospäin. Ei pintakiiltoa, vaan perustaa, joka kestää.
Brändi, joka yhdistää
Brändäyksen ytimessä ei ole vain mielikuvien rakentaminen, vaan kyky luoda yhteyksiä – työntekijöiden, asiakkaiden, kumppaneiden ja koko yhteisön välillä.
Tällainen brändi ei vain inspiroi, se innostaa mukaan. Se ei vain erotu, se yhdistää.
Herkkujuustolan tarina
Seuraavaksi käyn läpi sitä mistä Herkkujuustola-brändin kirkastus sai kipinänsä ja miksi päätimme nostaa esiin yrityksen omistajan Peter Dörigin Sveitsiläiset juuret.
Vanhojen mielikuvien haaste
Herkkujuustola on pitkään brändäytynyt suomalaisen maidon ja Häijääläisen Salotalon tarinan kautta. Nämä vuosikymmenten aikana karttuneet mielikuvat ovat toki luoneet lämpimän ja luotettavan kuvan brändistä, mutta samalla ne ovat alkaneet rajoittaa kasvutavoitteita. Me Oivalluksessa arvioimme, että perinteinen “Suomalaista lähituotantoa” linja ei enää riitä tuomaan tarvittavaa erottuvuutta ja kansainvälistä vetovoimaa. (Juustopuodin siivittämät tuotteet olivat kyllä tulleet tutuksi etenkin lähialueen kuluttajille, mutta laajempi liiketoimintaskaalaus tarvitsisi uudenlaista tarinaa ja identiteettiä).
Piilevän potentiaalin löytyminen
Brändin uudelleenarvioinnin myötä esiin nousi omistajan taustoista kumpuava voimavara: Sveitsiläinen juustomestarien suku joka aina ollut elävä osa Dörig -perheen tarinaa ja jatkumoa. Sveitsin juustotraditio, joka tunnetaan maailmalla korkeasta laadustaan. Yhteys, joka avasi meille täysin uuden näkökulman.
Tämän oivalluksen kautta päätöksenteko muuttui selkeäksi: halusimme korostaa Dörig -sukua ja sen perintöä modernilla otteella. Vivahteikas näkökulma Sveitsin juustokulttuuriin yhdistettynä suomalaisen pientuotannon arvostukseen oli juuri se yhdistelmä, joka loisi brändillemme kilpailuetua ja tunnistettavuutta niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin markkinoilla.
Uusi brändihierarkia ja tulevaisuuden näkymät
Päätöksenä oli siirtää Herkkujuustola-nimike taka-alalle ja nostaa esiin “the Dörig” – nimeä, joka kantaa mukanaan sekä ainutlaatuista juustomestarien perintöä että uuden sukupolven innovatiivista otetta. Uusi brändihierarkia rakentuu siten, että:
1. The Dörig toimii pääbrändinä, symboloiden sveitsiläistä juustoperinnettä, laatua ja kansainvälistä arvostusta.
2. Herkkujuustola pysyy vivahdetason nimenä, jonka kautta kunnioitamme brändin Suomen sukuisuutta.
Tämän muutoksen myötä tavoitteena on vahvistaa Dörig-brändin tunnettavuutta erityisesti kuluttajien ja ammattilaisten keskuudessa, kuitenkin toimien niin, että Herkkujuustola jatkaa perinteiden vaalimista pieni- ja erikoistuotannon symbolina: Isompi tarina kietoutuu nyt sveitsiläiseen juustomestari-identiteettiin.

Yhteenveto: Välittäminen on voimaa
Brändin kirkastus ei tarkoita hylkäämistä, vaan uudelleenmuotoilua: vanhojen mielikuvien voima säilyy, ne vain kietoutuvat vahvemmin osaksi uudistettua tarinaa. Herkkujuustolan perinteitä arvostaen ja sveitsiläisen juustoperinnön rikkautta korostaen pystytään haastamaan markkinoita uudella energialla. The Dörig -nimi avaa meille ovet maailmalle ja antaa tilaa kasvaa, samalla kun suomalainen paikallisperinne pysyy vahvana arvona brändin taustalla.
Voittava brändi ei räpiköi huomiotalouden suossa, vaan keskittyy arvoihinsa ja ansaitsee luottamuksen. Se ei rakenna pelkkää näkyvyyttä, vaan muistettavuutta ja merkitystä. Se ei pelkää näyttää inhimillisyyttä koska tietää, että juuri se tekee voimakkaaksi.
Ja juuri tällaisia brändejä haluan olla rakentamassa – yhdessä kanssasi.
Kysymys sinulle:
Milloin viimeksi sinun brändisi osoitti, että se todella välittää?
Jos haluat, että brändisi alkaa yhdistää, ei vain erottua – tehdään se yhdessä. Selvitetään ovatko nykyiset brändiisi liitetyt mielikuvat liiketoimintatavoitteille este vai mahdollisuus.
#mainostoimistooivallus #bränditoimistooivallus #oivallusjohtajuus #brändäys #asiakasymmärrys #brändikäsikirja