Kokemuksia alanvaihtajan näkökulmasta

Miten päädyin mekatroniikan opintoihin?
Olen Teemu, kovaa vauhtia keski-ikäistyvä alanvaihtaja ja Satakunnan Biolaakson kehityshanketiimin tuore jäsen. Opiskelen kolmatta vuotta mekatroniikkaa ja työskentelen projektityöntekijänä Satakunnan ammattikorkeakoulun Resurssiviisauden tutkimuskokonaisuudessa. Satakunnan Biolaaksoa kehittävässä hankkeessa keskityn erityisesti elintarvikeyritysten automaatio- ja robotisointiprojekteihin, kuten pilotointeihin, demoihin ja selvityksiin. Omasta näkökulmastani elintarvikealasta tekee erityisen mielenkiintoisen monipuoliset ja vaihtelevat tehtävät ja toimintaympäristöt.
Valitsin mekatroniikan opinnot niiden monialaisuuden vuoksi ja aloitin insinööriopinnot vuonna 2022. Opiskelupaikaksi valikoitui SAMK, sillä mekatroniikan koulutusohjelmia oli tuolloin saatavilla vain vähän Suomessa ja asuin jo valmiiksi Porissa. Valmistuminen on edessä nyt kolmannen lukuvuoden päätteeksi.
Mekatroniikka – laaja-alaista osaamista tekniikan eri aloilta
Mekatroniikan opintojen vahvuus on niiden monipuolisuus. Opinnoissa yhdistyvät useat eri osa-alueet, kuten:
- teollisuusautomaatio
- mekaaninen suunnittelu ja 3D-mallinnus
- ohjelmointi
- robotiikka
- materiaali- ja työstötekniikka
Teoria yhdistyy käytännönläheisiin projekteihin opiskelijaryhmissä, joissa kehitetään kokonaisvaltaista ”alusta loppuun” -ongelmanratkaisukykyä. En missään nimessä väitä, että mekatroniikan koulutusohjelmasta valmistuva insinööri on täysiverinen automaatio-, IT- ja koneinsinööri yhdessä paketissa, mutta mielestäni monipuolinen koulutus antaa hyvät valmiudet erikoistua itselle kiinnostavaan suuntaan ja syventää osaamista joko opintojen aikana tai niiden jälkeen.
Työelämässä mekatroniikan laaja-alaisuus pääsee oikeuksiinsa
Ensimmäisten kuukausien aikana työssäni olen huomannut, kuinka laaja-alaista osaamista mekatroniikan opinnot ovat tarjonneet. Tyypillisesti yrityksiltä tulee tutkimustiimillemme haaste, johon meidän tehtävänämme on kehittää ratkaisu alusta loppuun. Tämä edellyttää kykyä soveltaa eri osa-alueiden tietoja käytännössä, mikä tarkoittaa sitä, että oman koulutuksen ja hankitun osaamisen monimuotoisuus todella pääsee oikeuksiinsa.
Mekatroniikan koulutukseen sisältyvistä aiheista monet ovat nopeasti kehittyviä, joten kurssien ja projektien tarkempi sisältö kehittyy teollisen ympäristön ja muuttuvien vaatimusten mukana jatkuvasti. Lisäksi koulutusohjelma on englanninkielinen ja sisältää nykyaikaisia laitteita, kuten SAMKin laboratorioiden robotteja ja työkaluja. Tuloksena on mielestäni todella moderni ja ajantasainen koulutusohjelma kokonaisuudessaan.
Kenelle mekatroniikka sopii?
Mekatroniikan opinnot ovat erinomainen valinta henkilöille, jotka haluavat työskennellä robotiikan ja automaation parissa tai monialaisissa RnD/TKI-tehtävissä. Se sopii myös niille, jotka etsivät omaa kutsumustaan tekniikan alalta ja arvostavat laaja-alaista osaamista.

Teemu Harjula
ProjektityöntekijäResurssiviisaus
Satakunnan ammattikorkeakoulu