Kuka vain voi löytää paikkansa ruoka-alalta – jopa kätilö
Ruoka-ala on yksi Suomen monipuolisimmista toimialoista. Se ei rajoitu vain ruokatuotantoon tai teollisuuteen, vaan ulottuu logistiikasta robotiikkaan ja pakkauksiin, viestinnästä koulutukseen ja energia-asioista kestävään kehitykseen. Ala tarvitsee monenlaista osaamista ja erilaisia taustoja. Juuri se tekee mielestäni siitä niin kiinnostavan.
Itselleni tämä on konkretisoitunut alanvaihdon myötä. On ollut hienoa huomata, miten moniulotteinen ruoka-ala on ja miten avoimesti se ottaa uusia tekijöitä vastaan.

Kätilöstä resurssiviisaaksi viestijäksi
Valmistuin kätilöksi vuonna 2017 Tampereen ammattikorkeakoulusta. Suunnitelmani olivat selvät: työkokemusta ja sitten ulkomaille. Elämä kuitenkin vei eri suuntaan. Tie sairaanhoitajasta ja kätilöstä viestinnän asiantuntijaksi kulki valokuvauksen, media-alan ja yrittäjyyden läpi ja lopulta digimarkkinointiin ja viestintään.
Nyt työskentelen SAMKissa Resurssiviisauden tutkimuskokonaisuudessa ja siellä Satakunnan Biolaaksoa kehittävässä hankkeessa viestinnän asiantuntijana. Työssäni vastaan siitä, että viestintämme on ymmärrettävää, saavutettavaa ja tuo näkyväksi ruoka-alan monimuotoisuutta.
Taustasta on hyötyä yllättävilläkin tavoilla
Vaikka taustani ei ole ruoka-alalta, olen pystynyt hyödyntämään aikaisempaa kokemustani yllättävänkin monipuolisesti. Kätilötyössä keskeistä ovat empaattisuus, paineensietokyky, tilannetaju ja selkeä viestintä. Nämä ovat kaikki ominaisuuksia, jotka ovat olennaisia myös viestintätyössä. Osaan kuunnella, myös rivien välistä.
Kansainvälinen tausta, asiakaspalveluasenne ja tunneäly ovat olleet hyödyksi niin yhteistyön rakentamisessa kuin sisällöntuotannossa. Visuaalinen viestintä, kuten valokuvaus, graafinen suunnittelu ja videotuotanto, on keskeisessä roolissa nykyisessä työssäni. Tarinankerronta, digimarkkinoinnin osaaminen ja yrittäjyystausta antavat näkökulmia myös Satakunnan Biolaakson brändinrakennukseen.
Palvelumuotoiluajattelu, verkkosivujen rakentaminen ja kokonaisuuksien hahmottaminen ovat olleet arvokkaita työkaluja, erityisesti Biolaakson konseptoinnissa ja kehittämistyössä.
Ruoka-ala on täynnä mahdollisuuksia
LHKK:n Minna Mäkinen on todennut osuvasti: ruoka-alalta löytyy paikka jokaiselle. Omalla kohdallani tämä on osoittautunut hämmästyttävän todeksi. Ala on tarjonnut minulle mahdollisuuden tehdä työtä, joka on merkityksellistä ja jossa saan hyödyntää laajasti monipuolista osaamistani.
Jos sinä etsit uusia haasteita, ruoka-ala saattaa olla juuri oikea suunta. Voin oman kokemukseni pohjalta kertoa, että täällä on tilaa uusille näkökulmille, erilaisille osaajille ja uusille tarinoille.

Elsa Penttilä
Viestinnän asiantuntijaResurssiviisaus
Satakunnan ammattikorkeakoulu